Stel, je hebt een huis met voortuin. Je wilt zeer graag een vlag in je tuin hangen omdat je trots bent op je land van afkomst, je huidige woonplaats of je wilt trots je organisatie of bedrijf tonen aan je buren. Maar wat kies ik best om mijn vlag aan te hangen? Een vlaggenmast neemt al snel veel plaats in en wordt dé key piece in de voortuin. Een vlaggenstok is subtieler maar misschien te subtiel waardoor het niet opvalt dat je een vlag aan je huis hebt hangen. Hieronder lijsten we de verschillen tussen vlaggenmasten en vlaggenstokken voor je op zodat je de juiste keuze kan maken.

Ik wil een vlaggenmast

Een vlaggenmast is het pronkstuk van je tuin of erf. Je kan er absoluut niet naast kijken door de grootte en meestal gecentreerde positie. Echter, de kost van zo’n vlaggenmast kan al snel oplopen. Een vlaggenmast is namelijk meestal zo’n halve tot hele meter lager dan de nok van je huis maar indien je tuin 3 verdiepen heeft, zal de mast zo’n 10 meter hoog zijn. Dit moet je in rekening houden wanneer je voor een vlaggenmast kiest. Ook de exacte positie van de vlaggenmast én of de gemeente het toelaat dit te zetten, is niet zeker. Vraag dus zeker eerst raad aan je gemeente voordat je deze plaatst om boetes te vermijden.

Ik kies voor een vlaggenstok

Vlaggen op vlaggenstokken zijn veel subtieler en kleiner dan vlaggenmasten. Deze vlaggenstokken worden vastgemaakt aan de gevel van je huis en zijn meestal zo’n twee à drie meter lang. Het enige wat je nodig hebt om de vlaggenstok vast te maken aan je gevel is een vlaggenstokhouder van zo’n 3 centimeter. Dit kan je makkelijk bevestigen door middel van een boor, maar hierdoor heb je wel een gat in je gevel. Houd hier dus rekening mee. De gemeente zal een vlaggenstok wel sneller goedkeuren dan een vlaggenmast maar informeer je toch nog voor de zekerheid om onenigheden te voorkomen.