Gefeliciteerd met je eerste huurhuis. Een eigen plek hebben is een grote stap vooruit. Nu is het tijd om alles op een rijtje te zetten. Een van de belangrijkste zaken is je huurprijs. In Nederland zijn er regels voor huurverhoging. Meestal verhoogt de verhuurder de huur eens per jaar. Hoeveel de huur mag stijgen, hangt af van het type huis en de huurprijs. Soms kan huurbevriezing of -verlaging mogelijk zijn. Check dit bij je verhuurder of een huurdersvereniging. Goed om te weten is dat hypotheekadvies van Univé je kan helpen inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden. Dit kan handig zijn als je later wilt kopen.
Verandert jouw huurprijs nog?
Je huurprijs kan veranderen door verschillende factoren. De jaarlijkse huurverhoging is een bekend voorbeeld. Deze verhoging is meestal een percentage van je huidige huur. Het percentage wordt bepaald door de overheid. Voor sociale huurwoningen is dit percentage anders dan voor vrije sector huurwoningen. Naast de jaarlijkse verhoging kunnen er andere redenen zijn voor een huurprijsverandering. Bij grote renovaties bijvoorbeeld. Het is slim om hierover afspraken te maken met je verhuurder. Ook is het belangrijk om je rechten te kennen. Er zijn instanties die je kunnen helpen als je denkt dat de huurverhoging niet klopt.
Een vast inkomen is van groot belang
Een vast inkomen geeft zekerheid, vooral als je een huis huurt. Je huur elke maand kunnen betalen is essentieel. Zonder vast inkomen kan het lastig zijn om een huurcontract te krijgen. Werkgeversverklaringen of loonstrookjes zijn vaak vereist. Als je zelfstandige bent, is het soms lastiger. Dan kijkt men naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen jaren. Sommige verhuurders vragen om een hoger inkomen dan de huurprijs. Dit is om te zorgen dat huurders hun huur kunnen blijven betalen. Ook als er onvoorziene kosten zijn. Denk hier goed over na en zorg dat je inkomen stabiel is.
Krijg inzicht in jouw toekomst
Inzicht in je toekomst is belangrijk als je een huurhuis hebt. Denk na over waar je over een paar jaar wilt zijn. Wil je blijven huren of wil je kopen. Als je wilt kopen, begin dan met sparen. Denk ook na over je carrière. Groeimogelijkheden in je werk kunnen je financiële situatie verbeteren. Dit kan weer helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. Ook is het slim om na te denken over je levensstijl. Wil je in de stad blijven of liever naar een rustigere plek. Deze keuzes beïnvloeden je toekomstige woonwensen.
Vergeet niet op deze dingen te letten!
Er zijn een paar belangrijke zaken om op te letten in je huurhuis. Controleer eerst of alle voorzieningen werken. Meld gebreken altijd direct bij je verhuurder. Kijk ook naar de veiligheid. Zijn er rookmelders, werken de sloten goed. Zorg dat je verzekerd bent. Een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering zijn geen overbodige luxe. Weet wat je rechten en plichten zijn als huurder. Bij problemen kun je vaak terecht bij een huurdersvereniging. Tot slot, als je gaat verhuizen, zorg dan dat je alles goed regelt. Van adreswijzigingen tot het overzetten van contracten. Een goede voorbereiding maakt verhuizen een stuk makkelijker.