boom-bezorgen

De tamme kastanje is een vrij bekende boom in Nederland, en u kunt deze overal buiten vinden. Ze staan vaak in parken of langs wegen, en u zult in de herfst vele kastanjes op en langs de weg zien liggen. De kastanje boom kan worden beschouwd als sierboom of fruitboom, vanwege de gestekelde vruchten die zich later ontpoppen tot leerachtige, glanzend bruine noten. De bladeren van de boom zijn lange, lancetvormige bladeren in diepgroene kleur. Deze bladeren verkleuren prachtig als het tijd is voor de herfst. De tamme kastanje komt oorspronkelijk uit iets warmere klimaten, maar overleeft ook goed in het koude klimaat van Nederland.

Knutselwerkjes met kastanjes

De vrucht die de tamme kastanje levert is perfect voor knutselwerkjes met als thema herfst! Ook een walnotenboom is een mooie boom om knutselwerkjes van te maken. Dit is leuk om binnen te doen met de kinderen als het buiten guur en koud is. Doordat de kastanje een soort leerachtige, glanzend omhulsel heeft, is het een goed materiaal om te verwerken in allerlei werkjes. U kunt de kastanjes bijvoorbeeld rijgen aan een lange lijn en zo een kastanje rups maken. Of er tussendoor nog andere materialen rijgen en zo een slinger of een ketting maken. Ook kunt u de kastanjes op een cocktail prikker prikken en deze beschilderen met gezichtjes en een hoedje erop plakken, zo heb je zo een kastanje mannetje!

Kastanje verwerkt in eten

De kastanje van de tamme kastanje boom is ook heel lekker om te verwerken in allerlei recepten. U kunt ze bijvoorbeeld poppen op de barbecue of in de pan. De kastanjes kunnen zelfs worden omgetoverd tot een kastanjetaart met een laagje chocola erover heen. Als de kinderen iets te enthousiast waren met kastanjes rapen, kunt u de overtollige kastanjes ook fijn malen en gebruiken als kastanjemeel. Van dit meel kunt u een knapperig kastanjebrood maken. Als ontbijt kunnen de kastanjes geserveerd worden als kastanjepuree met honing en wat kaneel. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en kastanjes kunnen dus de hele herfst door gegeten worden!