Wanneer je je huis verkoopt zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. Het presentabel maken en houden, het beantwoorden van vragen, het foto’s maken en online zetten, noem maar op. Hoewel dit allemaal belangrijke punten zijn wanneer je je huis verkoopt, is er één ding wat je moet doen voor je ook maar iets anders kunt doen. En dat is een waardebepaling aanvragen.

Waar heb ik een professionele taxatie voor nodig?

In Enschede zijn veel huizen te koop, met elk hun voor- en nadelen. Zo zijn enkele huizen groter dan anderen of is er meer gedaan aan de technische aspecten in het huis. Het is dus handig om te weten wat jouw huis precies waard is. Dit heb je bijvoorbeeld nodig wanneer je je hypotheek wilt aanpassen, dit wordt immers berekend aan de hand van hoeveel je huis waard is. Een andere reden tot taxatie ontstaat wanneer je wilt zien voor hoeveel je je huis verkopen kunt. Wanneer je je huis verkoopt zit dit vaak bij de kosten van de makelaar in, maar wanneer je van plan bent een huis te kopen kan dit ook van pas komen om te zien of je niet te veel biedt en kan dit helpen met de onderhandelingen. Dit moet echter gebeuren met behulp van een onafhankelijke taxateur, en zal rond de €600,- kosten.

Waar wordt op gelet bij de taxatie van mijn huis?

Ten eerste wordt er bij een taxatie in Enschede gekeken naar de basisinformatie van het huis. Dit is informatie die slaat op zaken als het bouwjaar van het huis en het type woning. Met het type wordt de grootte en opbouw bedoelt. Dus een appartement, een villa en alles er tussenin. Ook de eigenschappen van het huis worden meegenomen, denk hierbij aan binnenvallend zonlicht en de plaatsing van de muren. Natuurlijk is ook de totale ruimte en oppervlakte van invloed. Ook de negatieve aspecten worden meegenomen in de taxatie van je huis, waardoor het vaak nodig is dat je voor een taxatie goed je huis nakijkt. Lekken er kranen of begint je huis te verzakken? Of zit er misschien zelfs asbest in je muur? Dit zijn allemaal zaken waar rekening mee wordt gehouden bij de taxatie van een huis.

Niet alleen de binnenkant van je huis is belangrijk bij een taxatie. De omgeving speelt ook een rol. Dit houdt niet alleen in hoe mooi de plaatselijke speeltuin erbij ligt, maar voor hoeveel huizen in de buurt verkocht zijn en wat de toekomstplannen in de buurt zijn. Niet veel mensen hebben immers zin om naast een toekomstige snelweg of spoor te wonen.

Tot slot heb je nog zaken als zonnepanelen, verdikt of dubbel glas en meer extra’s die de prijs kunnen veranderen. Deze extra’s maken de getaxeerde prijs eigenlijk uniek aan jouw buurt. Er is dus een hoop wat invloed heeft op de waarde, een taxatie is dus absoluut nodig wanneer je gaat verkopen.