Het aanvragen van een DGA hypotheek lijkt lastig. Dat is wat velen denken, vooral als je een startende ondernemer bent. Dit is een onjuist beeld en is niet altijd correct. Als je jouw zaken netjes houdt en goed georganiseerd bent, kun je zonder te veel gedoe een hypotheek krijgen. Het is waar dat veel hypotheekadviseurs en banken de inkomsten en cashflow van DGA-ondernemers niet begrijpen. Hierdoor kunnen de hypotheken van DGA-ondernemers lager uitvallen of afgewezen worden. Dat is natuurlijk erg zonde. Lees meer over hoe deze deze aanvraag nu werkt en waar je op moet letten.

Een hypotheek voor DGA en de zaken die je moet regelen

Wat is DGA precies? DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder, en wordt ook wel VPB-ondernemer genoemd. Je kunt als DGA-ondernemer een nv of bv hebben, maar ook een nog complexere structuur. Dit kan namelijk in het voordeel van de ondernemer werken. Je kunt tegenwoordig dan ook makkelijk en goedkoop een vennootschap starten. Je ziet vaker zelfstandigen die meerdere bv’s hebben met een complexe structuur. Toch is het wel handig dat je weet hoe je een hypotheek kunt krijgen bij deze complexe structuren.

DGA-ondernemer en de invloeden van het inkomen

Als een werknemer een hypotheek aanvraagt, kijkt de bank alleen naar de loonstrook en de werkgeversverklaring. Voor DGA-ondernemers is dit wel iets anders. De bestuurders hebben namelijk zelf invloed op het salaris dat wordt uitgekeerd. Er zitten wel twee kanten aan, je wordt namelijk ingehuurd door je eigen BV, maar je bent daarnaast ook ondernemer. En deze winst kan van maand tot maand verschillen. U behoort als DGA-ondernemer dus tot de risicogroep hypotheekverstrekkers. Wel kijken ze altijd naar het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaren. Ze kijken hierbij standaard naar het verleden om een bestendig inkomen te bepalen en een verwachting voor de toekomst op te stellen.

Hypotheekadviseurs gebruiken het toetsinkomen

Een hypotheekadviseur gebruikt verschillende documenten om het testinkomen te bepalen. Dit kan worden bepaald door de adviseur zelf of in sommige gevallen door een externe partij. Daarna wordt met dit inkomen bepaald voor hoeveel je een hypotheek kunt krijgen. Alles hangt hierbij wel af van je persoonlijke situatie en omstandigheden. Je kunt hierbij verschillende vragen stellen. Wil je bijvoorbeeld eigen geld inbrengen omdat je eigen middelen hebt? Heb je een partner die ook een vaste baan heeft? Wat is de zekerheid van jouw beroep? Al deze vragen spelen mee bij de aanvraag van een hypotheek voor DGA. Het is daarom verstandig om voor een hypotheek voor DGA altijd goed te overleggen met je adviseur. Zo heb je straks meer zekerheid dat de hypotheek wordt goedgekeurd.

Tip: Finaforte