Kantoorwerk (in een bedrijf of thuis) is overwegend zittend werk. Gemiddeld zitten we op een kantoordag zo’n 6 tot 7 uur. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zitten geen natuurlijke houding: ons lichaam is gemaakt om te staan, te lopen en te bewegen! Het is daarom aan te raden om het zittend werk regelmatig af te wisselen met staan en lopen. Maar helaas kan veel werk niet worden verricht zonder lange tijd aaneengesloten aan het bureau te zitten.
Is het zittend bureauwerk onvermijdelijk, dan is het belangrijk een bureaustoel te kiezen die ergonomisch is. Met “bureaustoel ergonomisch” wordt bedoeld dat de bureaustoel goed aansluit op de lichaamsbouw en op de activiteiten. Dat maakt een bureaustoel ergonomisch. Maar hoe kies je nu een geschikte ergonomische bureaustoel? Hier wat aandachtspunten en tips.
Een bureaustoel ergonomisch
Of je nu een ergonomische bureaustoel zoekt voor je kantoor of voor thuis, probeer altijd eerst na te gaan wat de precieze behoeften en wensen zijn. Hierbij vormt de lichaamsbouw (met name lengte en gewicht) een belangrijk punt van aandacht.
Voor mensen die kleiner dan gemiddeld zijn, is er vaak een voetensteun nodig. De zitting dient niet te diep te zijn en de “gasveer” laag. Met de “gasveer” wordt de cilinder bedoeld die de zitting verbindt met het wielenstel. Voor mensen die groter of zwaarder zijn dan gemiddeld is extra ondersteuning (met meer gevulde kussen) gewenst. Ook is het belangrijk na te gaan of het onderstel geschikt is. Vaak is er voor deze mensen een verzwaarde gasveer nodig.
Houd ook rekening met de gebruiksduur van de ergonomische stoel. Immers, voor iemand die maximaal drie uur per dag gebruik maakt van zijn stoel voldoet een gangbare bureaustoel (zonder veel instellingsmogelijkheden). Maar een kantoormedewerker die zeven uur per dag achter zijn computer zit, heeft er alle belang bij om een ergonomische bureaustoel te gebruiken die geschikt is voor intensief gebruik. In het laatste geval is een ergonomische stoel met een “kantel-as” en “synchroontechniek” ideaal.
Met een “kantel-as” worden zowel het zitvlak als de rugleuning naar achter gekanteld, maar blijven de voeten op de grond. De bloedsomloop wordt door dit mechanisme gestimuleerd terwijl de wervekolom optimaal ondersteund blijft. Bii de “synchroontechniek” kantelen zitting en rugleuning niet alleen gelijktijdig maar ook in een andere verhouding. Daarmee volgt deze techniek de beweging van het lichaam waardoor er bij het zitten minder verstarring optreedt.
Instelbaarheid van een ergonomische bureaustoel
Over het algemeen is het aan te raden een bureaustoel met armleuningen te kiezen. Deze zorgen niet alleen voor meer comfort, maar helpen ook de spanning in de schouders, nek, wervels en armen te verlichten. Er zijn verschillende soorten armleuningen. De meeste armleuningen zijn alleen in de hoogte en breedte instelbaar. Er zijn armleuningen die daarnaast in diepte versteld kunnen worden en armleuningen die ook nog eens te roteren zijn. Armleuningen kunnen ook achteraf worden aangeschaft als aanvulling op de ergonomische bureaustoel.
Wat betreft de rugleuning heeft een brede, omhullende zitting en rugleuning de voorkeur. Een smalle rugleuning is minder comfortabel, zeker bij intensief gebruik.
Ergonomisch gezien is het wenselijk als de bureaustoel een zitting heeft die iets naar voren gekanteld is. Dit wordt ook wel de “zitneiginstelling” genoemd. De voorkant van de stoel komt bij deze instelling lager te liggen en de rugleuning kiept wat naar voren in de richting van het bureaublad. Op deze wijze wordt de hoek tussen bekken en benen vergroot en de bekken gekanteld, waardoor de normale kromming van je rug wordt ondersteund.
Egonomische stoelen kunnen over instellingsmogelijkheden beschikken die uw lichaam bij zittend werk ondersteunen en ontlasten. Te denken valt aan:
* Een verstelbare lendensteun voor optimale rugondersteuning;
* een hoofdsteun om nekpijn te beperken;
* een in hoogte verstelbare rugleuning die er voor zorgt dat rug en rugleuning beter op elkaar aansluiten;
* de wielen waardoor u niet beperkt wordt in de rolbewegingen.
Let op: het is mogelijk om ergonomische rolstoelen met wielen te vinden die specifiek bedoeld zijn voor een harde of zachte ondergrond. Vergis u niet in uw aankoop, kies de wielen die het beste bij uw vloer passen.
Tot slot
Een investering in een ergonomische bureaustoel is een investering in een gezonde werkhouding. Het is dan ook van groot belang dat u een ergonomische bureaustoel kiest die goed bij u past. Lichaamsbouw, gebruiksduur, instelbaarheid moeten in ogenschouw worden genomen. Dat alles maakt een bureaustoel ergonomisch. Hopelijk helpen bovenstaande aandachtspunten u op weg bij uw keuze. En anders is er altijd wel een specialist die u hierbij verder wil helpen.