loodgieter

Zelf een leiding verleggen als u geen professional bent

Wilt u in uw woning een badkamer of keuken verbouwen? Dan kan het voorkomen dat u water- en gasleidingen moet verleggen. Als u zich afvraagt of u dat kunt, heeft u vraag eigenlijk al een beetje beantwoord. Toch kan een beetje advies u wel helpen om toch de stoute schoenen aan te trekken en leidingen in huis te gaan verleggen. Hieronder geven we u het meest zinvolle antwoord op uw vraag: Kan ik zelf leidingen verleggen?

Wel of niet zelf leidingen verleggen?

Het is niet aan te raden om zelf een leiding te verleggen, omdat dit specialistisch werk is dat vraagt om de juiste kennis en vaardigheden. De vraag is dus; heeft u die? Als u geen professionele ervaring hebt met het verleggen van leidingen, is het verstandig om een gekwalificeerde <a href="loodgieter in te huren om dit werk voor u te doen. Het gaat meestal om een combinatie van gas en water bij een cv-installatie. Die kan ervoor zorgen dat het werk veilig en correct wordt uitgevoerd, en kan ook voorkomen dat er schade ontstaat aan uw leidingen en/of uw pand.

Toch zelf leidingen verleggen

Als u toch besluit om het leidingen verleggen zelf te doen, zijn hier enkele aandachtspunten waarop u moet letten tijdens uw werkzaamheden: dingen waar u rekening mee moet houden:
  • Zorg ervoor dat u alle benodigde gereedschappen en materialen hebt voordat u begint, zoals een tang, een buigstang, leidingverlengers en lijm of lassen om de leidingen aan elkaar te verbinden.
  • Sluit alle water- en gasleidingen af voordat u begint met het verleggen van de leidingen. Dit kan water- of gasverlies en ook gevaarlijke situaties voorkomen.
  • Volg de instructies van de fabrikant van producten voor het verleggen van de leidingen nauwkeurig. Zo voorkomt u schade aan de leidingen en/of uw woning of bedrijfspand.
  • Als u twijfelt over hoe u iets moet doen, of als u problemen ondervindt tijdens het verleggen van de leidingen, stop dan meteen met de werkzaamheden en neem contact op met een gekwalificeerde loodgieter om u verder te helpen.

Conclusie

Graag willen nog even benadrukken dat het eigenlijk in alle gevallen, waarbij u leidingen wilt verleggen, wijsheid is om een professionele loodgieter in te huren om dit werk voor u te doen als u niet zeker bent van uw eigen vaardigheden.

Meer weten?

Als u de leidingen in uw keuken heeft verlegd, kunt u verder inspiratie opdoen voor een nieuwe keuken in onze <a href="keukenblog rubriek.