In steeds meer tuinen zie je een schaduwdoek hangen en dat is natuurlijk niet voor niets. Want schaduwdoeken zijn veel meer dan enkel en alleen een variant op de meer bekende zonwering en dit is iets dat nog lang niet iedereen weet. Wij vertellen je dan ook graag wat meer over het schaduwdoek, want wie weet is dit ook wel de oplossing die het beste bij jullie wensen, tuin en budget past. Vanzelfsprekend kun je alleen een juiste keuze maken als je over de juiste kennis beschikt. Schaduwdoek-verkoper.nl geeft daarom hieronder een paar tips voor de aanschaf van een schaduwdoek.

Het zonnedoek, een praktische oplossing

Een zonnedoek, zoals schaduwdoeken ook wel worden genoemd, is in de basis een heel praktische oplossing. Je zit vast graag in de zon, maar daarnaast is het ook heerlijk als je je even terug kunt trekken in de schaduw. Een zonnedoek voorziet in deze behoefte en is een uitstekend alternatief voor de bekende parasol of het zonnescherm. Een parasol neem altijd de nodige ruimte in op het terras en een zonnescherm heeft de beperking dat je deze altijd aan het huis moet bevestigen. Tsja, en als jouw terras nu achter in de tuin ligt, wat heb je dan aan een zonnescherm? Een schaduwdoek is eigenlijk niet aan een plaats gebonden. Natuurlijk moet je het doek wel kunnen bevestigen, maar hier is vrijwel altijd een oplossing voor te vinden. Denk hierbij verder dan een muur, want ook aan palen of bomen kun je deze doeken prima bevestigen.

Het zonnezeil, een multifunctionele oplossing

Nog een ander woord voor schaduwdoek is “zonnezeil”. Een zonnezeil doet veel meer voor je dan alleen een schaduwrijke plek creëren en je uit de zon houden. Neem bijvoorbeeld de schadelijke UV straling. In de schaduw zitten wil niet per definitie zeggen dat je dan niet wordt blootgesteld aan deze schadelijke straling. Een zonnezeil is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en er zijn er ook die de schadelijke UV straling weren. 

Ook met het oog op jouw privacy kan een schaduwdoek veel voor je betekenen. Stel nu eens dat jouw achterburen vanuit hun slaapkamerraam uitzicht hebben op jouw achtertuin en terras. Een schaduwdoek kan ongewenste inkijk helpen voorkomen, waardoor je echt lekker vrij zit in je eigen achtertuin. En dat is toch uiteindelijk wat je wilt. Ben je zelf in bezit van een goed gevulde gereedschapswagen dan is een zonnedoek zelf gemakkelijk te plaatsen.

Niets zo veranderlijk als het Nederlandse klimaat. Zo schijnt de zon en zo is het weer voorbij en worden we getrakteerd op een flinke regenbui. Heb je bijvoorbeeld een parasol, dan moet je deze niet vergeten in te klappen en op te bergen en dit kan vervelend zijn als je net even weg bent en hier niet aan gedacht hebt. Er zijn schaduwdoeken verkrijgbaar die waterdicht zijn. Hiermee is het hiervoor geschetste probleem niet alleen direct verholpen, maar dit waterdichte doek heeft nog een voordeel. Dit voordeel is dat je tijdens een buitje niet direct naar binnen hoeft, tenminste als de temperatuur dit toelaat. Geef je een feestje, heb je visite of ben je aan het BBQ-en, dan is er dus niet direct een man overboord. 

Een laatste voorbeeld van schaduwdoeken als multifunctionele oplossing is dat deze doeken ook bescherming bieden tegen de wind. Wind kan een heel storende factor zijn en vaak kiezen mensen ervoor om vanwege de wind toch maar naar binnen te gaan, terwijl ze eigenlijk liever buiten zouden zitten.