woodworm-1536523

Mensen die niet precies weten wat houtworm is, die zien hier misschien niet snel een vorm van ongedierte in. Welnu, als houtworm in de natuur z’n werk doet, dan is het ook geen ongedierte. Houtworm in huis is echter een heel ander verhaal. Niet dat houtworm kwaad in de zin heeft; ze kunnen wel degelijk grote schade veroorzaken aan voorwerpen of zelfs je woning zelf. Houtworm bestrijden is dus wat gedaan moet worden zodra je het ontdekt. In de volgende alinea’s lees je meer over de ontdekking en de noodzaak van snelle, professionele bestrijding.

Houtworm bestrijden

Zo herken je of er sprake is van houtworm

Met houtworm worden in feite de larven van diverse soorten houtwormkevers bedoeld. Deze larven wensen zich zo diep mogelijk in een stuk hout te nestelen. Ze voeden zich vervolgens louter met dit hout. Van de buitenkant van een houten voorwerp is het natuurlijk niet altijd simpel om de aanwezigheid van deze larven te herkennen. Signalen die op houtworm duidelijk ontstaan in de loop van de tijd echter wel degelijk. Gaatjes in het hout zijn bijvoorbeeld een mogelijke indicatie, net als het ontstaan van kleine hoopjes zaagsel onder het voorwerp. Als houtworm zich al lange tijd in het hout heeft genesteld kun je bovendien merken dat het houten voorwerp zwakker en zelfs ietwat buigzaam wordt.

Houtworm bestrijden

De mogelijk ernstige gevolgen

De gevolgen van houtworm dat zich een weg door het hout vreet kunnen aanzienlijk zijn. Hoe erg de schade is hangt feitelijk puur af van het voorwerp in kwestie. Als het gaat om gebruiksvoorwerpen of eventueel meubels, dan is het vervelend, maar niet gevaarlijk. Dit verandert wanneer het bijvoorbeeld trapconstructies of verdiepingsvloeren betreft. Als er sprake is van gevaar op instorten, dan heb je uiteraard problemen van grote omvang.