Wil jij een mediterrane sfeer creëren op je balkon of terras, dan kan het aanschaffen van de juiste planten je daarbij perfect helpen. Een populair mediterraans plantje, dat ook in Nederland kan overleven, is het sinaasappelboompje. Het boompje wordt ook wel Citrus mitis genoemd. Het is ook een heel mooi sinaasappelboompje voor buiten.

Kamerplant

Het sinaasappelboompje is een prachtige kamerplant, die niet alleen een mooie uitstraling heeft, maar ook nog eens een heerlijk geur door de kamer verspreid. Het sinaasappelboompje krijgt witte bloesem, waarna er kleine ronde vruchten van circa 4 centimeter zullen ontstaan, de “sinaasappels”. Het sinaasappelboompje kan anderhalf tot twee meter hoog worden, maar in een pot blijft hij meestal kleiner.

Balkon of terras

Hoewel het sinaasappelboompje in Nederland gezien wordt als een kamerplant, kan het sinaasappelboompje voor buiten vanaf IJsheiligen ook prima een plekje krijgen op het balkon of terras. Wel moet dit met enig beleid gebeuren. Het sinaasappelboompje voor buiten moet wennen aan de omschakeling. Hierdoor mag je het sinaasappelboompje voor buiten, in de eerste weken nadat hij binnen gestaan heeft, niet in de volle zon zetten. Het sinaasappelboompje voor buiten is de zon niet meer gewent en de volle zon zou er anders voor zorgen dat de bladeren gaan verbranden. Het sinaasappelboompje voor buiten blijft van redelijke warmte houden en wil ook graag op een beschutte plaats geplaatst worden.

Overwinteren

De plant is niet winterhard en moet weer binnenshuis geplaatst worden zodra er nachtvorst optreedt. De sinaasappelboom voor buiten zou het niet overleven. Dit omdat het sinaasappelboompje voor buiten niet winterhard is. Een perfecte plaats, om de boom te laten overwinteren, is een serre of veranda. Echter wel met een gemiddelde temperatuur van circa 9 graden Celsius. Wanneer je het sinaasappelboompje voor buiten op een niet al te warme plaats laat overwinteren, dan zal de plant zorgen voor een rijke bloei. Draag er wel zorg voor dat de omgeving, waar je het het boompje laat overwinteren, niet te vochtig is. Zodra de vochtigheidsgraad te hoog is, wordt het risico op schimmelziektes groter.